Perak

Harini aku bertolak dari Taman Desa Kemumin tepat jam 8 pagi.

Biasalah, gerak dgn bestfren aku Ary, kitorang sampai di puncak bukit banjaran titiwangsa tu ada la dalam 9.30 pagi. laju tak? heee, pastu memang rush rush, sampai la di sekolah men. Bukit Jana kat kamunting, Taiping. Menjemput aweks rakan aku ni untuk gi ke USM pulak.

nk dijadikan cerita, aku ni dengan yakin ajak guna jalan lama untuk ke bagan serai lalu kot jalan nak gi semanggol belakang bukit jana tu. walamakatak, aku igt silap road la masuk, sebabkan daripada sepatutnya sejam je dah sampai parit buntar, jadi 2 jam… lalu kot batu kurau, redang panjang, sampai ke alor pongsu! huish… siyes aku takmau lalu jalan ni dah lagi.. memang silap perkiraan btol la. aku harap dorang sempat la sampai USM penang sebelum pejabat USM tu ditutup. Sorry Ary, i’ll compensate you with the coursework~ nanti aku tolong ko wat coursework kasik ko heppi balik k?

random: onepiece is going to have turn-around winning side!~ Wish to see pirate empress helping luffy even more. She totally can wipe out all men if she want to… furyahhh

Advertisements

God is Allah? Allah is God? Who is Lord?

Pagi pukul 1. Lapar giler perut meragam. Roti je ade.

Sekejap tadi baru lepas ber’perang’ komen di Facebook laman rakan ku si Arif. Topic isu bakar dan isu penggunaan nama Allah dalam risalah dan bible.

Tiba-tiba pulak aku terbefikir untuk keluarkan hujah. Antara perkara-perkara disentuh:-

1- Kenapa rukun negara tak pakai kepercayaan kepada Allah je kalau dah nak kata semua orang pun milik Allah and semua pun ada hak as human being. Continue reading

Nightingdale

Hari khamis…

Malam ni dah malam jumaat. Korang bace yasin tak? Ramainya ingatkan aku membaca yasin malam ni. Rase bahagia sebab dapat nasihat macam ni. Bila habis baca, lagi rasa tenang. Sangat tenang. Tak caya? Try dulu la brader (and sister.. ;p )

So readers, you all ade baca Yasin tak ?

Haiya ‘alal Falah~

Syukur Alhamdulillah

Waktunya, malam.

Hati ini bermonolog.

“Eh, semacam gerhana berlaku di luar”. Kepala menjengah, tingkap diselak. Matahari menyembunyikan diri dibelakang bulan. GILA! Mana mungkin gerhana matahari berlaku dalam gelap menyelubungi hari.

“Betulkah apa yang ku lihat? baik aku keluar menjenguknya dari halaman, siapa tahu mataku bermain ilusi.” Sementelah itu juga aku menapakkan kaki ke halaman.

“MasyaAllah!” Bulan mengambang, menjadi semakin besar. Besar. Dan nampak semakin besar. Ilusi? aku cuba memejamkan mata dan berharap apa yang ku lihat ini cuma mainan lagi.

“Allahuakbar! Bulan semakin dekat! Bulan nak jatuh!” seakan-akan cerita Armageddon, bulan jatuh bagaikan meteor.

Tiba-tiba, gegaran terasa di seluruh kawasan. Gempa? Fissure? Tanah merekah, sungai berombak? Pelik. Aku kaget. Ke mana harus ku lari? Siapa harus ku selamatkan? Bagaimana?

Pandangan beralih ke arah kawasan yang dahulunya surau, tapi kini tinggal kopiah bergelimpangan – tinggalan manusia yang tidak mengendahkannya lagi. Beralih lagi. Kanak-kanak masih riang gembira menari-nari. Memakai persalinan putih, berkumpulan bergerak ke suatu arah yang aku sendiri tidak ketahui. “Ke manakah kalian?” Tegurku kepada kanak-kanak di belakang. “Siapa kamu? Apa yang sedang berlaku?” Mereka masih dibuai mimpi menganggap perkara yang berlaku ialah suatu fantasi yang akan hilang sekejap lagi.

Aku kaget. Pucat. Adakah aku akan mati?

“Alhamdullilahillazi ahyaana, ba’damaa amaa tanaa wailaihinnusyur..”

Segala puji hanyalah kepunyaan Allah yang telah menghidupkan kami sesudah mematikan kami, dan kepadaNya kami akan dikumpulkan.

Aku bangun, dengan rasa syukur. Sebak di hati Allah masih memanjangkan umur untuk aku beribadah sehari lagi.

19 Januari 2010

Busy day

Yosh, I just arrived kat Parit Buntar @ 1.45 a.m hari jumaat. Cam gile plak, sampai2 je trus settingkan wireless modem kat rumah ni. Trus  buka FB and those ‘so-sial’ ‘net-kerja’ing’ sesawang (website).

Pagi bangun, siap2 trus gi market. Balik je makan2 and kemas brg, kuar plak gi Bagan Serai. Hajatnya nak beli printer, tapi ade kesulitan yang tak berapa nak dikesali ter’berlaku then pulang dengan tangan kosong. Singgah kejap kat kedai pak pi’e. Hantar tricajus packet untuk test sample. Harapnye berkesan dan return customer bertambah la ye dak? InsyaAllah…

Balik je tak sampai umah trus gi skolah amik adik and menapak ke kantin sekolah dengan muka toya wat tak malu amik kerepek takmau bayar… nges nges… neh, joking la, tu pun u all nak amik pusing…

Arini plannye nak bersua muka ngan member2 lama kat PB ni, tapi macam tak berape nak tergerak sebabkan aku ni agak malas. Haiz, ape nak jadi la… kate nak berubah kan? yo yo o btol mamat awi nieh… Okeylah, bila aku tulis camni, rase cam nak gerak la plak en… tett tett, tett tett, meset masuk… orang sua kepala suh pi tebaih, apa lagi joomla bangun amik inisiatif!~

Haiya ‘alal Falah wahai bangsaku!~

Rase nak melompat~

Harini hari yang best… sebab pe? for the 1st time harini aku own my own netbook. Yupz, netbook, bukan notebook ok.. Sebelum ni aku memang penah ‘wat harta’ laptop kengkawan and my mum nye, tapi kepuasan owning my very own netbook is different and its like everything about it is mine, and totally mine.

Sebelum ni aku memang seorang yang giler Desktop sebab aku ni hardcore gamer jugakla… berani berani je aku ckp kalau game yang korang tengah main tu aku tak pernah dengar, that means game tu memang patut korang tinggalkan… eeek, berlagak je bunyiknye kan, tapi ade ring of truth in the words k.


Ni lah netbook yang aku balun di Pc-Depot dgn housemate merangkap BFF aku si ary tghari tadi. Memang mantap lah netbook ni sebab jangkahayat bateri bleh last for 6 hours! not stated but tested, as of now aku dah guna straight 4 n half hours and still got 1 n half H before the battery runs out.. about heat problem regarding Acer brand? Nope, they solved it somehow i guess sebab aku letak atas tilam je and tilam je panas, laptop ni ok jek… I think sebab dia white in colour sebab tu lah x collect heat sgt kan?

Btw peeps, kalau nak beli netbook/laptop make sure they had 6 cells Li-ion battery sebab menatang ni la yang menentukan jangka hayat on-battery lame ke skejap k.

Conclusion: This tiny and comfortable netbook does great on pictures edit, surfing the net, listening to music or even watch movies on the goes. Games aku tak tau plak sebab aku blum test and takde intention to do so.

New target: get my own broadband utk working on travel~ weee~

2010

its been a week past 2010…

So, it’s 2010 ??? Any new goal? Or should I say, azam baru? Pada aku, tak pernah sekali pun aku tanam azam setiap kali tahun baru. To me, each year just mean that my age is increased and its the start of a new calendar.

Well, perkembangan terbaru aku (which tak berape nak kembang) is that praktikum has been postponed to end of january rather than the rumoured 10 Jan 2010 before. Sebab apa postponed plak en? Sebabnya kitorang kena take lecture 45jam kredit in 1 whole month before kitorang di ‘post’ kan ke sekolah masing-masing. Those credit hour bring info untuk kitorang korek segala macam makumat kat skolah nanti for our Action Research work pada hujung pengajian ijazah ni nanti jugak. Whatever~~

Ceritanya harini, agak kelam sket ar. Dah elok-elok planning nak balik ‘pay-rock’ (which is so-not-bayar-batu) dengan member aku si Ary, tetiba plak keta dia meragam. Tayar depan keta plak goes BOOM and we both terpaksa tukar ngan tayar spare, which is SUPERBLY FUNNY sebab tayar spare tu 16″ and the rest is 18″ siap lebar and tinggi pun beza.. Plak tu kejadian berlaku dah time nak pergi Tanah Merah, dah keluar KB dah pun. Nasib baik blum teramat jauh, so we both balik la Pengkalan Chepa and just stay @ here till 1 more week? hmm…

Terasa bosan sebab no one @ home skarang sebab my new Housemate – En. Haris and En. Syafiq – pun takde @ home.

:: Waiting for onemanga to update some fav list~