God is Allah? Allah is God? Who is Lord?

Pagi pukul 1. Lapar giler perut meragam. Roti je ade.

Sekejap tadi baru lepas ber’perang’ komen di Facebook laman rakan ku si Arif. Topic isu bakar dan isu penggunaan nama Allah dalam risalah dan bible.

Tiba-tiba pulak aku terbefikir untuk keluarkan hujah. Antara perkara-perkara disentuh:-

1- Kenapa rukun negara tak pakai kepercayaan kepada Allah je kalau dah nak kata semua orang pun milik Allah and semua pun ada hak as human being.

Answer: Sebabnya tak semua agama di dunia ni berasal dari langit (semitik). Terdapat lagi agama aryan yang menyembah berhala dan sebagainya. Selain dpd tu jugak, agama yang tak ikut aryan ni cam Confucius dsb. Tapi ada gak pendapat confuciunisme ni bleh kategori fahaman, bukan agama. Padangan saya? Terpulang lah mana-mana pun, yang penting agama semitik ni semua asalnya dari Allah S.W.T dan kita percaya pada 1 tuhan yang sama.

2- Sekularisme sesuatu yang boleh diterima. Kita tak perlu ambil kisah selagi kehidupan sebagai muslim tak terganggu.

Hujahnya: Sekular ni ialah satu aliran ataupun fahaman yang didatangkan dari barat, khususnya England tu sendiri. Kenapa saya kata macam tu? sebab pada zaman tanah melayu dijajah, england la yang memasukkan sekularisme di malaysia ni. Apa itu sekular? Sekular ialah cabang pemikiran yang bertindak melalui logic and reason without the support atau halangan daripada agama. means kat sini sekularisme ni asing segala kehidupan manusia dengan agama. Sekular menjadikan sesuatu agama just in feeding rohaniah’s need. Kenapa mesti bother? Kalau nak cari flaw, terlalu banyak, tapi try bagi 1 sebab, kenapa tak boleh Syariah? Fitrah manusia mencari kesempurnaan, so kita gna lah undang-undang syariah yang sempurna ni. Kenapa kita nak create atau ikut satu law yang direka oleh manusia. Ikut la law yang di’engineer’ oleh Allah s.w.t… pokok palsu vs pokok asli, mane lagi cantik ye?

Ada lagi topik yang kitorang bincangkan, tapi cukup sekadar ini dahulu.. apabila nanti dah capai kata sepakat and aku rasa sesuai di post kat blog ni, then I will do.

P/s: semalam my netbook crash sket… on lame sgt, so post agak lewat ni.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: